Hra No Man's Sky

Hluboce se nadechněte, protože startujeme do širého vesmíru! Při cestě je zakázáno používat mobilní zařízení a komunikovat s okolím. Na palubě se bude podávat kvantum planet a slunečních soustav, k tomu jako zákusek tisíce druhů surovin, flóry a fauny.

Bavíme se o nové vesmírné hře, kde na vás čeká něco kolem 18 446 744 073 709 511 616 planet, což je opravdu slušné číslo. Nicméně navštívit všechny planety nebude asi v jednom životě možné, budete jich potřebovat tak 5.

 

Velký objem dat

Každý si musí hned říci, tolik planet se vším všudy se mi přeci nemůže vlézt na disk a hra musí zabírat strašně moc místa. Díky bohu, to není pravda. Hra není krom základních prvků vytvářena ručně, ale za pomoci procedurálního generování. Této technologie využívají již hry jako je Minecraft, Starbound nebo Teraria. Jde o to, že obsah se neustále generuje v závislosti na souřadnicích, vzdálenosti mezi planetami nebo mezi jednotlivými slunečními soustavami. Díky tomu má nainstalovaná hra pouze několik GB, které zabírají hlavně audio soubory.

Také se zde objevila otázka multiplayeru, protože se již několik hráčů potkalo na jednom místě, ale nemohli se vidět. Mnoho spekulací poukazovalo na zatíženost serverů, ale pravda je nakonec taková, že hra multiplayer momentálně neobsahuje. Uvidíme, zda do budoucna bude přidán.

 

Začátek hry

Na začátku se objevíte na random vygenerované planetě, kde budete muset opravit svoji poškozenou vesmírnou loď. Pro opravu lodi budete muset těžit suroviny a to za pomoci zbraně s laserovým paprskem. Tuto zbraň můžete následně upravovat o silnější paprsky, smrtící projektily nebo silné granáty. Také můžete do vybavení zakomponovat různé detektory a visory. Aby to nebylo tak jednoduché, měnit, těžit či cokoliv na planetě ničit je zakázáno. Na některých planetách více, někde méně. Jakmile však začnete do života na planetě zasahovat, objeví se sentinelové, kteří po vás začnou buď hned pálit, nebo vás jenom budou pozorovat, než začnou po nějaké době palbu.

Co se týče surovin, které můžete těžit, druhů je několik desítek, stovek možná v řádech tisíců. Každá planeta navíc obsahuje jinou strukturu surovin, takže budete možná muset pendlovat mezi planetami či celými soustavami. Výhoda je, že si celé soustavy, planety nebo jenom zvířata můžete pojmenovat a tak si je i popsat podle toho, co planeta nabídne. Každá planeta má také rozdílné podnebí a tak si musíte dávat pozor na velmi chladné planety, s toxickou atmosférou nebo vyložené rozžhavené.

 

Jakmile loď opravíte a planetu opustíte, můžete se rozhodnout, jestli budete galaxii prozkoumávat na vlastní pěst, přímo ke středu nebo se vydáte po cestě navrženou Atlasem. Atlas je obří vesmírný počítač, nejspíše sestavený antickou mimozemskou rasou. Pokud se budete držet jeho trasy, získáte mnoho různých bonusů, technologií nebo znalosti mimozemských jazyků. Právě jazyky jsou jedna z věcí, které se budete učit. Hodit se budou hlavně při interakcích s jinými entitami. Proto musíte na planetách hledat známky jakékoliv starodávné civilizace, kde se můžete učit jednotlivá slova každého jazyka.

 

Cestování rychlostí světla

Mezi planetami a soustavami se musíte nějak pohybovat. Co se týče vaší lodě, můžete v ní skladovat získané věci a vylepšovat zbraně, štíty nebo pohon. Na každé planetě budete mít šanci najít ztroskotanou loď, kterou lze opravit a používat. Loď také můžete odkoupit od jiných NPC, které můžete potkat na vesmírných stanicích.

Loďe využívají několik pohonů. Základní vás nestojí žádné palivo, pohodlně se dá využít pro létání na planetě a mezi planetami. Pokud jsou však ve větší vzdálenosti, můžete ve vesmíru využít pulzní motory, které vám pomohou dosáhnout vzdálených planet mnohem dříve. Tento pohon však již stojí palivo a doplnit jej můžete například prvkem s názvem Thamium9. Mezi soustavami však budete potřebovat hyperpohon (warpový pohon). Ten vyžaduje pro nabití warp cell, který můžete získat v obchodě nebo si vyrobit. Budete k tomu potřebovat jen temnou hmotu a další běžné suroviny.

Ve vesmíru však také nejste sami, protože se zde objevuje mnoho generovaných lodí, které mohou mít zajímavý náklad, a na které můžete zaútočit. Počítejte však s tím, že se budou bránit. Útoku se však nemusíte vyhnout ani vy. Pokud povezete větší množství cenného nákladu, mohou se objevit piráti a začnou na vás pálit. Ani ve vesmíru tedy není bezpečno!

Hra toho však nabízí mnohem více, ale nechme si něco i napříště! Sledujte náš pravidelný seriál o hře No Man’s Sky a také se můžete podívat na nějaká videa z game playe.

Hru můžete stahovat přes steam, kde je cena stanovena na cca 60 euro. Steam No Man’s Sky

 

 

Systémové požadavky

 

   Minimální
Operační systém    Windows 7/8.1/10 (64-bit versions) 
Procesor    Intel Core i3  
Paměť RAM    8 GB
Místo na disku  

 10 GB

Grafická karta     nVidia GTX 480, AMD Radeon 7870 
Direct X    11

Raketka hodnocení: 9/10

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 23. 08. 2016   |   Zobrazeno: 5494x

Témata článku:Hry

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.